Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informaciˇ estadÝstica. Si continues navegant, considerem que acceptes la utilitzaciˇ. MÚs informaciˇ aquÝ.
Troben eines de sÝlex al jaciment de la Cativera al Catllar
09/03/2017

TambÚ hi ha ossos d'animals cašats, fusta carbonitzada i ˛xid de ferro per fer tints

Els darrers treballs d'excavació científica al jaciment arqueològic de la Cativera del Catllar han permès recuperar abundant material arqueològic. A l'abric del marge esquerre del riu Gaià s'han localitzat eines de pedra de sílex utilitzades per caçar i esquarterar animals o adobar pells; fragments d'ossos dels animals caçats, fusta carbonitzada i òxids de ferro emprats com a colorants.

Fins al moment, a l'indret l'Institut Català de Paleoecologia i Evolució Social (IPHES) de la URV hi ha dut a terme 13 campanyes d'excavació. Aquestes han estat finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat i formen part del projecte de recerca "Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona".

L'excavació arqueològica al Catllar evidencia que l'indret va ser ocupat, de manera reiterada, per part de grups humans prehistòrics de caçadors-recol·lectors, fa entre 11.230 i 8.860 anys, és a dir entre finals del període Pleistocè i inicis de l'Holocè.

La presència d'aquest registre fòssil, permet als investigadors interpretar que els homínids utilitzaven l'abric com a campament estacional, relacionat amb la cacera i la recol·lecció i hi duien a terme tasques domèstiques com l'adobat de les pells, la fabricació d'ornaments personals amb petxines i caragols marins, o l'obtenció de colorant de color vermellós per guarnir el cos o les pells.

Els treballs han estat dirigits per Josep Maria Vergès i Marta Fontanals. Hi ha participat l'investigador Juan Ignacio Morales i diversos estudiants del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana (URV-IPHES) i el Màster en Antropologia i Evolució Humana (UOC-URV).Busques una notÝcia?
Paraules clau separades per ;
Ara fem
L'entrevista
I desprÚs
La Torre al dia


RÓdio Ona La Torre Ě c/ Garrofers, 8, baixos Ě 43830 Torredembarra Ě T. 977 95 86 35 / 977 64 62 13 Ě
Disseny: EsgrÓfig - Estudi GrÓfic Figuerola | Programari: Upgrading Soft